En våt yllefilt…

Min sambo och jag tycker om att resa. Det är ett av få gemensamma intressen vi har så vi reser rätt mycket. Varje gång vi ska passera en tullstation eller passkontroll lyfter min sambo upp vårt barn på armen, och tar mig i handen. Vi hör ihop, vi är familj. Jag är hans blonda alibi i detta kalla land. Väl därigenom får barnet springa fritt och händerna används bättre till att bära väskor.

Jag visste inte detta innan jag träffade min sambo. Jag trodde att svenskar överlag var snälla och invandrarvänliga. Jag var ju det! Jag såg inte samhällets fördomar mot dem som ser ut som min sambo, och vad värre är: jag såg inte att jag också hade fördomar.

Att inte se, att inte vilja se, hur vi i praktiken gör skillnad mellan folk och folk, är ett större hinder än vi tror idag. Tanken ”här är alla individer” eller ”vi ser till allas lika värde” ligger som en blöt filt när frågor om diskriminering och likavärde i praktiken lyfts. Det går inte att tala om det som inte får finnas. Här är vi alla jämlika!

När vi inte vågar se och erkänna att vi inte lyssnar lika mycket på kvinnan i slöja som på henne med hästsvans, på mannen i rullstol som på honom som står, på den med brytning som på den som talar perfekt svenska – då förlorar vi också möjligheten att förändra. De erfarenheter som inte passar in i mallen går förlorade.

Och det är när vi går utanför mallen som det kreativa uppstår!

Så nästa gång ni har leanmöte, skifta perspektiv. Prova för en gång skull att släppa fram dem som brukar vara tysta. Deras tystnad behöver inte bero på att de inte har något att tillföra. Prova att fråga efter deras åsikt och låt bli att genast kommentera och värdera den. Låt någon annan göra det. Låt de tysta tala, och våga stå tillbaka! Du kanske inte är så öppen och fördomsfri som du tänker dig vara…

Det kanske kommer att vara tyst i början. Men ju mer tid som ges till dem som inte brukar tala, desto bättre blir de på att ta för sig. Och ju fler perspektiv som finns med, desto mer kreativa resultat. Om lean ska kunna lyfta företaget, så måste det klara av att lyfta också varje medarbetare.

 

Hälsar Christina Ahlzén grundare av Medida och delägare i JÄMLEAN

Detta inlägg är publicerat i Uncategorized. Bokmärk permalink.Stängt för kommentarer, men du kan lämna trackback:Trackback URL.