Outtalade maktstrukturer starkare än vi tror

Samma mönster upprepar sig om och om igen. Eller egentligen är det flera mönster faktiskt. På arbetsplatserna som inför lean upprepar sig mönstret att de med mer makt, större tillgång till beslutsfattande eller med högre officiell eller inofficiell status, talar mer på leanmöten och deras idéer fångas oftare upp. På utbildningar och föreläsningar om JÄMLEAN upprepar sig mönstret att människor inte kan tro att det är sant. De för fram logiska argument som att det är uttalat att alla ska prata på mötena, att allas idéer är viktiga eller att hierarkierna inte gäller på leanmötet.

Jag förstår att de ser det så, tyvärr visar observationer och resultat av leanmöten något annat. Samma mönster ser jag i mitt arbete som jämställdhetskonsulter, människor som tror att det är mer jämställt än vad det är för att de gillar sin arbetsgivare eller för att de upplever sin arbetsgivare bättre än genomsnittet.

Det är glädjande att folk tror gott om sina arbetsplatser men det utgör också en broms för arbetet med att verkligen skapa jämställdhet och jämlikhet. Att våga se hur det verkligen ser ut är första steget för att kunna förändra. Jag har sett otaliga människor som blivit förbannade när de tagit del av lönekartläggningar, både de som ligger över och under snittet.

Jag skulle vilja skicka med tre råd till er som leder leanmöten:

•Upprepa syftet så ofta det går
•Se över mötesstrukturer
•Mät även processen

 

Med det menar jag att det är viktigt att medarbetarna har ett tydligt ”varför” i leanprocessen, då stannar oftare diskussionerna kring det som utvecklar och tar er framåt. Det är också viktigt att fundera på mötesstrukturen och kanske anpassa efter er arbetsplats, det går bra att bryta regler om ni har bra argument. Behöver ni stå upp? Passar det er bättre att sitta ner om ni står upp resten av dagen? Och det viktigaste av allt, mät även processen. Stirra er inte blinda på resultat endast mot kund eller slutkonsument, mät också er egen process, kan den förbättras? Kommer alla till tals? Fångas allas idéer upp?

Om ni vågar se hur det verkligen ser ut så kommer ni snabbare komma till resultat, det vågar jag lova er. De outtalade maktstrukturerna sitter djupare än vi tror.

Hälsar Jenny Claesson marknadschef på Add Gender och delägare i JÄMLEAN

Detta inlägg är publicerat i Uncategorized. Bokmärk permalink.Stängt för kommentarer, men du kan lämna trackback:Trackback URL.