Hållbarhet handlar om resursfördelning och jämställdhet

Rapporten ”How was life?” från OECD som kom i höstas har fått mycket uppmärksamhet. Den har inbjudit till att reflektera över vilka ”sanningar” vi använder och att de ibland behöver revideras.

I rapporten har forskare sammanställt data om bland annat hälsa, brottslighet, utbildning, förväntad livslängd, jämställdhet, föroreningar, biologisk mångfald, frihetsnivå, ekonomiska klyftor för 25 länder från 1820 och fram till i dag. Detta har sedan jämförts med ekonomisk utveckling. Så det är en gedigen hög med data som ligger till grund för slutsatserna. Och vilka är då slutsatserna?

Jo, bland annat så säger huvudförfattaren Jan Luiten van Zanden som är ekonomiprofessor i en intervju med SvD att jämställdhet är en helt avgörande nyckel för att nå FN:s hållbarhetsmål.

En annan mycket intressant slutsats är att ekonomisk tillväxt inte är en förutsättning för att invånares livskvalitet ska öka, det kan till och med bli så att livskvaliteten sjunker vid ekonomisk tillväxt. Det som verkligen är intressant här är att ekonomisk tillväxt heller inte är en förutsättning för att öka invånares välmående. Mest livskvalitet har vi samhällen med fördelningspolitik och små klyftor.

Så för att öka välmåendet och livskvalitet för människor och samtidigt sopa för ett hållbart sätt att göra saker så behöver resurser fördelas och jämställdhet utvecklas. Just saying…

 

Hälsar Jenny Claesson marknadschef på Add Gender och delägare i JÄMLEAN

Detta inlägg är publicerat i Uncategorized och taggat , , , , , , , . Bokmärk permalink.Stängt för kommentarer, men du kan lämna trackback:Trackback URL.