Kroppen som en del av människan

Ofta när jag föreläser om jämställdhet och jämlikhet så får jag kommentarer och frågor om skillnader mellan kvinnor och män. När det kommer till skillnader så är det ofta större skillnader mellan individer än mellan gruppen kvinnor och gruppen män. Till detta så finns det grupper som inte definierar sig varken som kvinnor eller män. Men om vi ska prata om den stora gruppen, de som är cis (det vill säga identifierar sig som det kön de blev tilldelade vid födseln) så finns det såklart skillnader. Våra kroppar ser olika ut och har olika funktioner.

Vad spelar kroppen för roll när vi tänker kring makt och lean och effektivitet?

Jag träffade en kvinna i Almedalen som berättade om olika projekt där kvinnor utbildas i hygien och hälsa på arbetet. De får också möjlighet att köpa näringsrik mat till subventionerat pris. Genom att utbilda anställda, i detta fallet kvinnor, (som i sin tur utbildar vänner och grannar) så sprider sig sjukdomar i mindre utsträckning och kvinnor kan arbeta även under menstruation vilket ökar närvaron och på så sätt effektiviteten i fabrikerna.

Att fokusera på kroppen och kroppsfunktioner och hitta lösningar ökar alltså företagens lönsamhet, färre sjukdomar sprids när de anställda får lära sig om hygien, familjer kan planera mer när de får tillgång till utbildning och preventivmedel, de äter bättre när de får tillgång till mer hälsosam och varierad mat och fler kvinnor kan arbeta hela månader när de ges möjlighet att få mensskydd. Sedan kanske vi ska akta oss för att tala om många kvinnors kroppsfunktioner som avvikelser, men att lägga till kroppen som en faktor ökar vissa kroppars möjligheter att delta.

Vi är sedan länge vana vid att anpassa platser för olika funktionsvariationer (även om vi måste bli mycket bättre på det) och detta är egentligen samma princip. Vad har din kropp för behov för att fungera i denna miljö? Hur kan vi förebygga, underlätta och sörja för att din kropp mår bra? Små insatser kan ge stora resultat. Genom att lägga till fler kroppar till vår avkönade normkropp (stereotyp) får vi mer anpassade lösningar och hjälpmedel som dessutom ofta är bättre för alla.

Här är ett exempel på projekt där just kvinnor utbildas

Hälsar Jenny Claesson marknadschef på Add Gender och delägare i JÄMLEAN

Detta inlägg är publicerat i Uncategorized och taggat , , , , , . Bokmärk permalink.Stängt för kommentarer, men du kan lämna trackback:Trackback URL.